Rekonstrukcija pruge Bradina-Sarajevo: U toku izbor konsultanta za nastavak projekta

Bez autora
Jan 08 2012

Projekt rekonstrukcije pruge Bradina - Sarajevo u dužini 41 kilometar vrijedan je 44 miliona eura i u toku je izbor konsultanta za nastavak projekta. Vlada Federacija BiH na svojoj sjednici je u četvrtak prihvatila Informaciju o toku implementacije projekta obnove dionice pruge Bradina - Sarajevo na južnom dijelu Koridora Vc, u okviru nastavka regionalnog projekta "Obnova željeznica u BiH II", koji se finansira iz kredita međunarodnih finansijskih institucija. Također, Vlada je zadužila Federalno ministarstvo finansija da procesuira amandman na kreditni ugovor sa EBRD na deset miliona eura potpisan 1. oktobra 2010. godine, kako bi se time kompletirala investiciona suma potrebna za završetak obnove dionice pruge Bradina - Sarajevo. Radi se o tome da je u toku implementacija velikog projekta Obnove željeznica u BiH, vrijednog više od 150 miliona eura, u okviru kojeg se rekonstruira pruga od granice sa Hrvatskom, preko Čapljine, Mostara i Konjica do Bradine.

Rekonstrukcija pruge Bradina-Sarajevo: U toku izbor konsultanta za nastavak projektaProjekt rekonstrukcije pruge Bradina - Sarajevo u dužini 41 kilometar vrijedan je 44 miliona eura i u toku je izbor konsultanta za nastavak projekta, izjavio je Feni pomoćnik federalnog ministra prometa i komunikacija Izet Mehinagić.

On je podsjetio da je Vlada Federacija BiH na svojoj sjednici u četvrtak prihvatila Informaciju o toku implementacije projekta obnove dionice pruge Bradina - Sarajevo na južnom dijelu Koridora Vc, u okviru nastavka regionalnog projekta "Obnova željeznica u BiH II", koji se finansira iz kredita međunarodnih finansijskih institucija.

Deset miliona eura

Također, Vlada je zadužila Federalno ministarstvo finansija da procesuira amandman na kreditni ugovor sa EBRD na deset miliona eura potpisan 1. oktobra 2010. godine, kako bi se time kompletirala investiciona suma potrebna za završetak obnove dionice pruge Bradina - Sarajevo.

"Radi se o tome da je u toku implementacija velikog projekta Obnove željeznica u BiH, vrijednog više od 150 miliona eura, u okviru kojeg se rekonstruira pruga od granice sa Hrvatskom, preko Čapljine, Mostara i Konjica do Bradine. To je oko sto kilometara pruge, a rekonstruira se i 66 kilometara pruge u Republici Srpskoj od Doboja do Banja-Luke", pojasnio je Mehinagić.

Vlada Federacije BiH je, prema njegovim riječima, procijenila da bi trebalo u ovom investicionom ciklusu završiti i preostali dio dionice na južnom kraku koridora Vc od Bradine do Sarajeva.

"Taj projekt je vrijedan 44 miliona eura i da bi se on završio, s obzirom na dosadašnje pripreme i ušteđena sredstva, potrebno je dodatnih deset miliona eura za koje treba provesti proceduru u Federaciji BiH", dodao je Mehinagić.

"Inače, za taj ugovor država BiH je već potpisala aranžman sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, dakle o dodatnih deset miliona eura iz kredita za taj projekt i amandman je ratifikovan u Parlamentu BiH. Da bi on bio operativan, odnosno da bi se sredstva mogla koristiti, treba da prođe odobrenje i Parlamenta FBiH", naveo je Mehinagić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik